vrijdag, maart 25, 2011

Hennep tussen de bloemen

AALSMEER - De Nationale Recherche gaat grootscheepse controles uitvoeren naar de smokkel van hennep door internationale transporteurs die vanaf bloemenveilingen in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk duizenden kilo’s drugs verstoppen tussen bloemen op weg naar bestemmingen in Europa.

De politie gaat ervan uit dat er jaarlijks rond de 350 ton van de softdrugs over de Nederlandse wegen vervoerd wordt, waarvan meer dan 300.000 kilo verdwijnt naar landen als Engeland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en het voormalige Oostblok.
,,Wij hebben de twijfelachtige eer om binnen Europa hofleverancier te zijn van hennep”, vertelt projectleider Richard Hofland van de Nationale Recherche. ,,De handel is zeer lucratief en waar een kilo in ons land tussen de 3000 en 4000 euro doet, daar wordt in Engeland het dubbele en in Scandinavische landen soms wel het achtvoudige voor betaald. Kortom het mag duidelijk zijn dat internationale transporten vanaf de veiling daarbij een belangrijk doorgeefluik zijn. Vandaar dat we onze pijlen ook specifiek op deze sector richten.”
Deze week werd voor het eerst zo’n mega-controle in Aalsmeer uitgevoerd, waarbij 35 vrachtwagens werden gescand en door een drugshond werden doorzocht. ,,Het is vaak zo dat transporteurs of chauffeurs nergens van afweten en buiten hun schuld als koerier dienst doen. Ze moeten zich bewust worden van dat gevaar en daar is deze actie ook voor bedoeld. Maar vanzelfsprekend zijn er ook die zich goed laten betalen om een vrachtje over te brengen en die willen we in de fuik laten lopen”, aldus Hofland die schat dat de Nederlandse wiethandel een omzet genereert van tussen de 2 en 3 miljard euro.
Tot dusverre worden per jaar ’slechts’ een paar duizend kilo hennep aangetroffen op de bloemenveilingen. ,,Het gaat daarbij om toevalstreffers en dus hebben we het over het topje van de ijsberg. Maar we willen duidelijk maken dat de jacht geopend is en dat de truckers weten dat ze in de val zullen lopen als ze niet stoppen met hun criminele activiteiten”, waarschuwt Hofland, die moest melden dat de eerste actie geen grammetje hennep opleverde.